8M. Dia Internacional de la Dona

Un any més, des de l’Ajuntament de Marratxí s’ha programat un conjunt d’activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Enguany ho farem a través de xerrades, tallers, contacontes, exposicions, projeccions i diferents activitats, per reivindicar el paper de la dona dins la nostra societat. A causa de la situació sanitària actual, moltes d’aquestes activitats es duran a terme de forma telemàtica a través del Facebook Live de l’Ajuntament.

Activitats Dia Internacional de la Dona Treballadora 

24 de febrer fins a l’1 de març. Concurs de fotografia ‘A Ulls de Dona Jove’

4 de març. Taller de Wendo ‘Autodefensa Femenina’

5 de març. Xerrada per Gent Gran

5 de març. Xerrada-Col·loqui

5 de març. Contacontes musicalitzat ‘La pirata Saltimbanqui’

6 de març. Contacontes  ‘Les Contadores’

6 de març. Exposició fotogràfica ‘A Ulls de Dona Jove’

6 de març. Escape room ‘La Dona en el Temps’

8, 9 i 10 de març. Creació d’un mural: ‘Mural per la Igualtat’

4 de març. Taller de Wendo ‘Autodefensa Feminista’

L’autodefensa feminista com a eina de prevenció i actuació està contextualitzada dins un marc de desigualtat i violència estructural cap a les dones i altres persones amb identitats de gènere no hegemòniques. Disposar de recursos teòrics i pràctics per fer front individual i col·lectivament a la violència masclista és una de les estratègies principals del Wendo, que no s’entén només com un conjunt de tècniques físiques sinó també treballa l’actitud d’empoderament que ens dóna l’experiència i la reflexió provinent del marc teòric i pràctic dels feminismes.

A càrrec de Gema Domínguez

Vaig estudiar el cicle de grau superior d’Animació Sociocultural i seguidament em vaig treure la diplomatura en Educació Social. El meu exercici professional està centrar en l’àmbit comunitari, coordinació de projectes de dinamització sociocultural i intervenció per la transformació de conflictes familiars i individuals. Particip en projectes d’empoderament de dones i acompanyament emocional. Actualment finalitzant la meva formació en Teràpia Corporal Integrativa i en Psicologia dels Eneatipus amb la Fundació Claudio Naranjo

Reserva la teva plaça a Facebook Live!!

5 de març. Xerrada per Gent Gran

“Les dones som les que patim més malalties cròniques, les que vivim més anys, les que patim menys ingressos i les que ens quedam soles després d’haver tingut cura dels altres” Parlar sobre la necessitat de cuidar-se, de la sexualitat, de la medicalització, de la dependència…és l’objectiu d’aquest taller.

A càrrec de l’Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut.

5 de març. Xerrada-Col·loqui

Reserva la teva plaça a Facebook Live!!

La participació de les dones en la vida pública: nous models de participació ciutadana i com fomentar-los en l’àmbit local.

Els sistemes democràtics moderns es recolzen en l’enfortiment de l’esfera pública considerant-la com a lloc de trobada entre actors socials i polítics per a
la deliberació i presa de decisions col·lectives. En tal sentit, la participació ciutadana en general i de les dones en particular, enforteix alhora l’Estat i a la societat, sense que això representi una pèrdua d’identitat de l’un o l’altra.

Xerrada impartida per la Dra. Esperança Bosch Fiol, Professora de la UIB.

– Professora Titular d’Universitat de Psicologia Bàsica.
– Investigadora principal del Grup de Recerca competitiu “Estudis de Gèner”
– Té reconeguts 2 sexennis de recerca (CNAI) i 5 quinquennis de docència.
– Directora del Màster Universitari en Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència
de Gènere de la UIB.
– Coordinadora i investigadora en projectes de recerca finançats (tant per lInstitut de la
Dona com per altres entitats) d’àmbit nacional i autonòmic sobre violència contra les
dones (violència en la parella, assetjament sexual, …).

Impulsar la participació de la ciutadania en general i de les dones en particular en l’àmbit local, com a instrument de millora de la qualitat democràtica i complement a les institucions de democràcia representativa.

A la ciutadania en general i en particular als professionals que treballen en projectes de participació ciutadana públics o privats (tècnics, regidors i
regidores de participació ciutadana,…), estudiants, associacions de dones,…

El col·loqui es durà a terme el 5 de març a les 18:30 a través de Facebook Live; pots unirte a través del següent enllaç

5 de març. Contacontes musicalitzat ‘La pirata Saltimbanqui’

Creació i execució d’un conte musicalitzat per a mares amb infants, amb la implicació activa dels més petits, creat des dels fonaments de la Musicoteràpia. La temàtica estarà relacionada amb les dones, mostrant la igualtat i desmuntant certs mites en relació al feminisme des de la infància, on la protagonista serà una nina per a celebrar el Dia de la Dona.

A càrrec de Laura Cañellas, Musicoterapeuta i orientadora psicopedagògica

Reserva la teva plaça a Facebook Live!!

6 de març. Contacontes  ‘Les Contadores’

Reserva la teva plaça a Facebook Live!!

Està pensat per nens i nenes a partir de 5 anys.  Na Mar és una nena molt curiosa i troba a les golfes de casa de la seva àvia una caixa plena llibretes, pots de vidre misteriosos i missatges que no sap desxifrar. A poc a poc anirà descobrint que són els tresors que la seva àvia li ha deixat perquè l’acompanyin durant tota la seva vida. Aquests enigmes, que entre totes anirem resolent, amaguen la cara de dones escriptores. Així la nostra protagonista s’acostarà a  la vida i obra de Les Contadores, i ho farà d’una manera divertida, entretinguda i plena de sorpreses.

Amb aquest espectacle pretenem ajudar els nins i les nines perquè puguin descobrir aquestes dones escriptores i de la seva obra literària. El contacontes inclou diverses dinàmiques pensades per a la identificació i reconeixement d’aquestes creadores, la incitació a la lectura i el foment de la imaginació i creativitat literària dels mateixos infants. L’activitat està pensada per nins i nines a partir de 6 anys.

A càrrec de Francesca Vadell Cubells

Francesca Vadell Cubells (Manacor, 1986), és actriu llicenciada per l’Institut del Teatre de Barcelona, dramaturga i professora de veu en la Tècnica
Fitzmaurice VoiceWork®. Ha ampliat els seus estudis a Londres, Itàlia i Nova York.

És membre fundadora de la companyia Retret Teatre. Els darrers muntatges han estat: Háblame de Lorca, Miguel, Sunset Park al Teatre Gaudí de Barcelona o La Magdalena o l’any dels trenta, de Lara Díez al mateix Teatre Gaudí de Barcelona, entre d’altres.
Ha fundat la seva pròpia companyia Cia Na Maia.

6 de març. Exposició fotogràfica ‘A Ulls de Dona Jove’

Se farà una exposició amb les fotografies presentades en el concurs ‘A ulls de dona jove’ el dia 6 de març al Parc de la Mediterrània. El jurat, que valorarà la originalitat, la tècnica i la representativitat de les fotografies, emetrà el seu veredicte dia 3 de març de 2021

Amb la proximitat de la celebració del Dia Internacional de la Dona el pròxim 8 de març des de l’Espai jove proposam un concurs de fotografia dirigida a joves dones d’entre 16 i 35 anys, sobre qüestions sobre la igualtat de gènere i els drets de la dona que avui en dia continuen estant vigents a la nostra societat.
Teniu fins dia 1 de març per presentar les vostres fotografies.
Premis valorats en 250 €.
El lliurament de premis i l’exposició de les fotografies es realitzarà el dia 6 de març de 10 a 14 hores al Parc de la Mediterrània.
Podeu consular les bases del concurs aquí

Guanyadores Concurs ‘A Ulls de Dona Jove’

1er premi Aisha Bauzà Puche
2on premi Marina López Pizà
3er premi Natalia Aranda Lòpez

6 de març. Escape room ‘La Dona en el Temps’

Serà un Escape room obert, organitzat amb grups de 6 com a màxim i a diferents horaris. Els participants s’endinsaran a diferents èpoques de la història i hauran de resoldre alguns misteris amb temàtica d’igualtat (avortament, universitat, vot femení…)

Inscripció al telèfon: a través de WhatsApp (633969692) o cridant al telèfon (660118289) -de dilluns a divendres de 9h a 15h-. Aforament 60 persones. 

Activitat organitzada per l’empresa LZD eventos.

8, 9 i 10 de març. Creació d’un mural: ‘Mural per la Igualtat’

El pintor Llorenç Garrit realitzarà un mural amb la temàtica del 8M a una de les parets de la plaça de can Flor a Pòrtol durant la setmana del 8 de Març

8 de març. Projecció

Projecció audiovisual ‘Pintores vinculades a Marratxí. Tres generacions, tres mons’; a través del Facebook de l’Ajuntament.

A càrrec de Lluís Ortas