Medi Ambient, Gent gran, Transports, Neteja i Manteniment | Marratxi.es

Sra. Cristina Alonso

Medi Ambient, Gent Gran, Mobilitat, Transport Públic, Neteja viària i Manteniment de Parcs i Jardins

L’àrea de Gent Gran de l’Ajuntament de Marratxí s’encarrega de la relació amb les diferents associacions de Gen Gran que existeixen en el municipi, així com, amb la Federació de la Gent Gran de Marratxí. S’encarrega de l’organització de cursos, excursions, sortides, adjudicació de subvencions, ajudes, etc. Àrea de Medi Ambient:

Gestió de residus

L’Ajuntament de Marratxí aposta per la prevenció en la generació de residus i per una correcta separació d’aquests amb l’objectiu  de disminuir-ne la quantitat a incinerar i poder reciclar/reutilitzar part dels que es produeixen.

Descobreix la nostra web interactiva

Educació ambiental

L’educació ambiental, tant adreçada a nins/es com a adults, és molt important per sensibilitzar la població sobre la problemàtica que causa l’humà en el seu entorn natural.

Escoles

L’Ajuntament ha iniciat el curs 2016-17 un programa integral d’educació ambiental adreçat als centres educatius que inclou diverses temàtiques (bones pràctiques en gestió de residus, sensibilització sobre estalvi d’aigua,…).

Per altra banda, personal de l’Ajuntament i dels equips de control de plagues també visiten escoles interessades en les campanyes que s’estiguin duent a terme, com l’actual sobre el moscard tigre. Finalment, es té previst que l’Ajuntament disposi properament de material didàctic per a visitar i treballar en alguns entorns emblemàtics del municipi.

Ciutadans

L’Ajuntament desenvolupa un projecte pilot de foment del compostatge domèstic, on els domicilis es poden adherir voluntàriament (omplint el formulari que es troba a les oficines amb registre d’entrada de l’ajuntament) i rebre formació i material relatiu a aquest assumpte. Els participants es comprometen a realitzar el compostatge a les seves llars i autoritzen l’Ajuntament a fer el seguiment adient del projecte.

A més a més, s’instal.la en alguns indrets del municipi una paradeta de Medi Ambient, on es facilita informació relativa a l’àrea municipal de Medi Ambient i s’atenen consultes ciutadanes.

Enllaços d’interès

Red Española de Ciudades por el Clima

Amics de la Terra

Cartell projecte compostatge

Control de plagues

Moscard Tigre

Segons els resultats de l’estudi sobre el moscard tigre (Aedes albopictus) a Mallorca, fet per la consultora “Moscard Tigre” a finals de l’any 2016, Marratxí és el municipi on la plaga està més estesa.

Des dels últims anys es prenen mesures de control de l’espècie, i durant el 2017 es posarà en marxa durant la campanya – des de l’1 de maig fins a l’1 de novembre – un projecte pilot d’inspeccions domèstiques de focus de cria del moscard tigre. Per fer-ne ús, només heu d’emplenar el formulari corresponent i presentar-lo a qualsevol dels registres d’entrada de l’Ajuntament, als efectes de coordinar la data de la inspecció i oferir-vos recomanacions generals al respecte.

Processionària del pi

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) s’ha convertit en una plaga preocupant en diversos països de la conca mediterrània. A Balears hi ha una campanya de control biològic que consisteix en col·locar caixes-niu per a la reproducció d’aus depredadores d’aquesta espècie invasora, especialment en Parcs Naturals. L’Ajuntament de Marratxí també dona suport a aquesta forma de control biològic, entre d’altres tractaments com l’endoteràpia o el bacterià i l’eliminació de bosses.

Enllaços d’interès

Consultoria Moscard Tigre

CAIB – Servei de Sanitat Forestal

Animals de companyia

Tenir a casa qualsevol animal de companyia, més freqüentment cans i moixos, representa una sèrie de responsabilitats per part del propietari, les quals inclouen; portar-lo al veterinari periòdicament (xip, vacuna, etc.), alimentar-lo i tractar-lo bé, passejar-lo fermat, i seguir la normativa en cas de tenir cans de races perilloses.

Estalvi d'aigua

Des de l’Ajuntament de Marratxí us recordam la necessitat d’estalviar aigua als domicilis de Marratxí, per tal de prevenir la sequera a Mallorca.

Una altra pràctica interessant, inclosa en el portal de l’aigua de les Illes Balears, és la xerojardineria. Aquesta no tan sols persegueix disminuir i racionalitzar el consum d’aigua, sinó que és una estratègia de conservació, atès que les plantes més adaptades al nostre ambient són, sens dubte, les autòctones.

Enllaços d’interès

Campanya Estalvia aigua per prevenir la sequera 

Guia pràctica per a l’ús eficient de l’aigua a la llar

Campanya Aigua_Marratxi copia

Prevenció d'incendis forestals

Atesa la escassetat de pluja que hi ha durant l’estiu a les illes, a més de l’alta densitat de població, és necessari sensibilitzat la ciutadania en la prevenció dels incendis. Per fer-ho, existeix una normativa a seguir: Accedir a la normativa sobre foc

Enllaços d’interès

Campanya contra incendis Ni un foc al bosc

FAQ

Aquí pots trobar un llistat de preguntes freqüents, per si les corresponents respostes poden ser de la teva ajuda.

Gestió de Residus

He de tirar una cosa i no sé on, què puc fer?

A la web “¿Dónde lo tiro?” podeu consultar com gestionar els residus que genereu a casa vostra. Únicament, heu d’introduir el tipus de residu i la vostra adreça: Dondelotiro.com

Tinc restes de poda i no ho puc portar personalment a Sa Deixalleria. Què puc fer?

S’ha de venir a les oficines, amb el DNI, per sol·licitar el préstec de saques (màxim 2 per domicili) i recollir-les. Depenent del seu domicili i pròxima data disponible li indicarem quan es farà la recollida. Recordeu que les restes de poda no inclouen cactàcies i palmàcies, les quals s’han de llençar en una bossa tancada al contenidor de rebuig.

Vull desfer-me de mobiliari voluminós i no ho puc portar personalment a Sa Deixalleria. Què puc fer?

Podeu trucar-nos i li indicarem el pròxim dia disponible per a la recollida de mobiliari voluminós (grans electrodomèstics, matalassos, mobles vells, etc.) per la zona on viu. Es passa a recollir el mobiliari (màxim 7 elements) durant el matí, pel que recomanem deixar davant de la porta de casa seva el que es vulgui tirar la nit anterior.

On he de portar residus especials i de construcció i demolició?

Els residus especials – oli de cuina usat, bombetes de descàrrega, bombetes tipus LED, bombetes de baix consum, fluorescents, piles i acumuladors, residus elèctrics i electrònics, .. – i de construcció i demolició de petites reparacions domiciliàries, s’han de dur directament a Sa Deixalleria. Aquí podeu consultar els residus i quantitats que s’accepten.

RECORDEU QUE LES MULTES PER DESFER-SE DE RESIDUS DE FORMA INADEQUADA PODEN ARRIBAR ALS 300€!

Educació Ambiental

Com puc fer compostatge?

Vídeo Amics de la Terra sobre com fer compostatge

Oferiu tallers de compostatge?

L’Ajuntament de Marratxí ofereix un projecte pilot de foment del compostatge domèstic. L’objectiu és convertir els residus orgànics en fertilitzant per plantes, cuidant així els jardins, reduint els fems i protegint el medi ambient. Si hi està interessat, es pot registrar a les OAC o al registre de l’Ajuntament.

Control de Plagues

Com puc controlar que el moscard tigre no es trobi a casa meva?

La primera mesura a prendre per controlar al moscard tigre és evitar la seva cria. Els punts de cria són petits cúmuls d’aigua no estancada, pel que es recomana buidar tots els recipients que puguin contenir aigua de pluja/reg. Aquests inclouen taps de plàstic, plats de tests de plantes, joguines, elements decoratius, bevedores d’animals, desguassos, fonts decoratives, pneumàtics, fonts, etc.

L’Ajuntament de Marratxí ofereix un projecte pilot d’inspeccions domèstiques de focus de cria del moscard tigre. Si hi està interessat, es pot registrar a les OAC o al registre de l’Ajuntament.

Què puc fer amb les cuques de processionària?

Actuacions que pot fer un particular pel control de la processionària del pi (clic aquí).

Hi ha una planta que s’està escampant pel meu jardí, us he d’avisar?

Si creus que existeix una planta o espècie invasora a casa teva o als voltants, per favor envia’ns un correu electrònic amb els detalls de la localització i imatges.

Com puc conèixer les dates del control de plagues del meu carrer?

Pot consultar a l’empresa encarregada, FACSA. Des d’aquí poden accedir a la web de FACSA.

Animals de companyia

Quina documentació és necessària per a obtenir la llicència de tinença d’animals potencialment perillosos?

Per a presentar la sol.licitud de llicència de tinença d’animals potencialment perillosos al registre, és necessari aportar la següent documentació:

-         Imprès de sol.licitud, on s’especifiquen les dades de l’animal (disponible a l’àrea de medi ambient)

-         Fotocòpia DNI

-         Foto carnet

-         Fotocòpia de la cartilla sanitària de l’animal

-         Certificat que acrediti no haver estat condemnat per delictes d’homicidi, lesions, tortures, contra la llibertat o contra la integritat moral, la llibertat sexual i la salut pública, associació amb una banda armada o de narcotràfic, així com no haver estat privat per resolució judicial del dret a la tinença d’animals potencialment perillosos (Gerència de Justícia de les Illes Balears)

-         Certificat de no haver estat sancionat per sancions greus o molt greus amb alguna de les sancions accessòries de les previstes en l’apartat 3 de l’article 13 de la Llei 50/199 de 23 de desembre (Conselleria d’Agricultura i Pesca)

-         Certificat de capacitat física i psicològica (Centre de reconeixement autoritzat)

-         Acreditació d’haver formalitzat l’assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers amb una cobertura no inferior a 120000€. Còpia de la pòlissa i del rebut pagat.

-         Certificat metge de l’animal fet pel manescal.

He perdut el meu ca/moix, què puc fer?

Trucar a la policia (971 604 408) i demanar informació.

He trobat un ca/moix/altre animal, què puc fer?

Trucar a la policia (971 604 408) i demanar informació.

M’agradaria obtenir una subvenció de l’Ajuntament pel xip de la meva mascota, quina documentació he de presentar?

Per a presentar la sol.licitud de subvenció de 12 € per a la implantació del xip identificatiu, és necessari aportar la següent documentació:

-         Imprès de sol.licitud (disponible a l’àrea de medi ambient)

-         Certificat de residència a Marratxí

-         Fotocòpia del document d’implantació del xip al ca, expedit per un veterinari de Marratxí, on vostè consta com a titular

-         Fotocòpia de la factura d’implantació

-         Fotocòpia del número de compte bancari, on vostè consta com a titular

Estalvi d’aigua

Com puc estalviar aigua a casa?

Podeu consultar la Guia pràctica per a l’ús eficient de l’aigua a la llar

Com puc estalviar aigua en el meu jardí?

Podeu consultar el Manual de xerojardineria.

Prevenció d’incendis forestals

Vull fer foc, tinc permís? He d’avisar a qualcú?

Existeix una normativa sobre fer foc: Accedir a la normativa

Pots resoldre més dubtes, a la web del PIA: Accedir a la web

 

Si necessiteu més informació, no dubteu en contactar-nos!

Ubicació de contenidors de roba

Pont d’Inca

 • C/ Ca na Xica, 5
 • Camí de Sant Llatzet
 • C/ Santedat, davant aeròdrom Son Bonet

Sa Cabana

 • C/ Balanguera, devora PAC
 • C/ Tord, devora poliesportiu

Nova Cabana

 • C/ Lliri, 14, devora camp futbol
 • C/ Acàcia, davant gimnàs
 • Av. De les Flors, devora entrada escola

Pont d’Inca Nou

 • C/ Son Frau, 1, davant club de tennis

Can Carbonell

 • Av. Can Carbonell, devora pipican
 • Av. Can Carbonell, 1, davant residència 3a edat

Cas Capità

 • C/ Gabriel Alomar, devora entrada parc

Es Pla de na Tesa

 • C/ Pere Duran, al pàrking
 • C/ Son Bonet
 • C/ Arxiduc Lluís Salvador, devora entrada camp futbol
 • C/ Can Fàbregues, devora entrada escola

Ses Cases Noves

 • C/ Gabriel Maura, davant zona bars
 • C/ Joan Rosselló

Son Ametler

 • Camí Son Ametler, al pàrking d’ASNIMO
 • Lateral col.legi The Academy

Son Ramonell – Polígon

 • C/ Son Ramonell, devora parc infantil
 • Sa Deixalleria – C/ Licorers, cantonada amb camí de Muntanya

Es Garrovers – Son Daviu Nou

 • Camí Son Sales, 39
 • C/ Ametler

Es Figueral

 • C/ Prínceps d’Astúries
 • C/ Comte de Tendilla, 47, davant pipican

Es Caülls

 • C/ Sèquia, devora parc infantil
 • C/ Hort

Sa Vinya de Son Verí

 • C/ Guillem Sagrera, davant zona verda

Sant Marçal

 • C/ Mestre Lluc Mesquida
 • C/ Andreu Joan Batle, davant institut

Sa Cabaneta

 • Camí de n’Olesa, al pàrking devora Ajuntament

Pòrtol

 • C/ Josep Verd Metge, davant pista voley platja
 • C/ Martí Serra, davant escola infantil
 • Plaça Sa Bassa

Pòrtol Nou

 • C/ Pinar

Descobreix la web interactiva

La Deixalleria

Marratxí és un dels pocs municipis de Mallorca que compta amb una planta de reciclatge i segmentació de residus pròpia . Els veïns i les empreses poden dur els seus residus i depositar-los selectivamente en contenidors separats.

Informació sobre Sa Deixalleria

27 ANYS AMB LA GENT GRAN

L’any 1990 es van posar en marxa les activitats de dinamització del col·lectiu de persones majors de Marratxí. D’aleshores ençà el moviment associatiu s’ha reforçat i aquestes activitats, promogudes o incentivades per l’Ajuntament, han crescut i s’han diversificat d’acord amb les necessitats i propostes de la gent gran.

L’Ajuntament de Marratxí és pioner a l’hora d’atendre les demandes i necessitats d’aquest col·lectiu, a més d’estar sempre atent als canvisque es van produint en les necessitats del grup social de la gent major. El recolzament al moviment associatiu i la creació d’espais de diàleg i d’intercanvi, com ara la federació d’associacions de persones majors, són el motor de futur en el qual l’Ajuntament s’ha proposat treballar.

Les línees estratègiques de funcionament de l’àrea venen definides per tres blocs:

 • Servei d’informació a majors
 • Programes de prevenció i suport
 • Programes d’oci i temps lliure

Actualment, la direcció de correu electrònic es gentgran@marratxi.es .

Ús de Cookies

Aquest lloc web utilitza Cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l`enllaç per a més informació. ACEPTAR