El batle de Marratxí, Miquel Cabot, va assistir aquest dilluns a la missa funeral celebrada a la Seu en memòria del monjo mallorquí Josep Massot i Muntaner, que va morir als 80 anys el passat 24 d’abril. El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, va oficiar la missa on va recordar la figura i talla intel·lectual de Josep Massot que va dedicar la seva vida a l’estudi i defensa de la llengua catalana, a més d’escriure desenes de llibres sobre la Guerra Civil a Mallorca. Fa uns dies el batle de Marratxí va agrair a Massot, que va estar íntimament lligat a Marratxí i al municipi de Pòrtol, la “tasca infinita dedicada a fer més justa la memòria dels nostres avantpassats”.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, que va assistir fa uns dies al funeral celebrat al Monestir de Montserrat, va qualificar en el seu compte de twitter a Massot de “proper, generós i compromès. Un home bondadós i un savi brillant que ens deixa massa aviat, però també un enorme llegat i record a tots i totes. Avui l’hem acomiadat a La Seu. El meu condol a família, amistats i companys. Que la terra et sigui lleu, Josep”.
A la missa funeral tampoc no va faltar el president del Parlament, Vicenç Thomàs, el conseller de Cultura, Miquel Company;la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la delegada del Govern, Aina Calvo, i el rector de la UIB, Jaume Carot, entre altres.
Nascut a Pòrtol el 1941, feia 50 anys que Josep Massot era sacerdot i 57 anys monjo. Filòleg i assagista, va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2012 i Medalla d’Or de la CAIB al 2019. Aquest dimarts a les 10:45 hores se celebrarà el seu funeral al monestir de Montserrat.
Llicenciat en filologia romànica per la Universitat de Barcelona (1963), Josep Massot i Muntaner va dirigir, des de 1971, les publicacions de l’Abadia de Montserrat, segons Europa Press. Massot va dedicar la seva vida a l’estudi i a la difusió de la història, la llengua i la cultura, que va recollir en una vasta obra i que va impulsar a través de nombrosos treballs de recerca i publicacions.
La seva obra es va centrar en bona part en la recerca sobre la Guerra Civil i la postguerra a Balears amb obres com ‘Els escriptors i la Guerra civil a les Illes Balears’ o ‘Guerra Civil i repressió a Mallorca’. Va ser director de la revista Studia Monastica; de la publicació semestral Randa, d’història i cultura de Balears, i de la revista Serra d’Or.
En 1999 va ser designat membre de la Secció Històric-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’any 2000, membre numerari de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Va obtenir nombrosos guardons i distincions. En 1996 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i en 1998 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (UIB).
A més, el Consell de Mallorca li va atorgar la Medalla d’Or i en 2012 va ser guardonat amb el 44è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.