
El terme municipal
Marratxí és un municipi de Mallorca es troba a la comarca del Raiguer, que compren tots els municipis que s’estenen paral·lelament al costat de la serra de Tramuntana ( Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2011).
Història del municipi

Orígens de la paraula Marratxí
La paraula “Marratxí” té diversos possibles orígens. La més acceptada és la que deriva de l’àrab “Marraks]i” (natural de Marrakech, antiga capital del Marroc). Un altre possible origen seria la de “Barrachino” basant-se en la butlla d’Innocenci IV, que al 1248 es refereix a la parròquia de Santa María de Barraxino i Barrachino. Seria, sens dubte, un derivat de la paraula mossàrab “barraca”.
Un municipi habitat per diferents cultures
Al municipi trobam restes arqueològiques de totes les cultures que han estat presents a les illes des de la Prehistòria. Comencem per restes del pretalaiòtic, com serien les coves de Son Cós o la cova de Son Caulelles i també de la cultura talaiòtica, com són els Pujols de Son Sureda o el Talaiot de Can Vic.

Més envant, va arribar la conquesta de Cecili Metel (123 aC) que es va traduir en una romanització i en la creació de diversos nuclis poblacionals, com Palma o Pollentia. Al segle X, les illes foren conquerides per l’Emirat de Còrdova. Aquest fet va produir noves influències culturals, a més de nous coneixements i millores tecnològiques.
El 1229, es va produir la conquesta de Mallorca per part de Jaume I “el Conqueridor” rei de la Corona d’Aragó. Jaume I va dividir les terres conquerides entre els senyors (la majoria provinents de Catalunya) que el varen ajudar en la seva empresa. Així, les terres de Marratxí foren donades a Berenguer de Palou, el bisbe de Barcelona.
Origen de la església de Sant Marçal
La primera parròquia documentada va ser la de Santa María de Marratxí, fundada el segle XIII. Avui dia ja no existeix i la principal església és la de Sant Marçal, construïda en el segle XVII, molt a prop del que després seria sa Cabaneta, actual capital del municipi, ja que en el 1864 la batllia es va traslladar des del nucli de Marratxinet.


Desenvolupament del municipi
En els segles XVIII i XIX es va produir un augment de la població i s’hi varen formar diferents pobles: Pòrtol, sa Cabaneta, es Pla de na Tesa i es Pont d’Inca.
Històricament, l’agricultura ha sigut la principal font d’ingressos. A partir de l’arribada dels artesans del fang al segle XVIII des de Santa Eugènia, Marratxí ha destacat per la seva ceràmica.
A principis del segle XX, es Pont d’Inca va adquirir rellevància, ja que el 1875 es va crear la línia de tren Palma-Inca, el que va impulsar el comerç en el municipi. A més, el primer aeroport civil de Mallorca es va construir a Son Bonet, entre es Pont d’Inca i es Pla de na Tesa, fins que en els anys 60 del segle XX fou traslladat a Son Sant Joan.