El protocol Viogén estableix qui tindrà competències sobre la protecció a víctimes de gènere, dividint responsabilitats entre la Guàrdia Civil i la Policia Local del municipi

La firma permet incrementar la plantilla per fer front a la protecció de les víctimes i l’accés a les bases de dades nacionals per el control de les mateixes

Jaume Llompart: “Tenir una unitat específica preparada és una tranquil·litat per les dones que pateixen aquest tipus de violència, i farà del nostre un municipi més segur i preparat per lluitar contra aquesta xacra”

(MARRATXÍ, 13 de juny de 2024).- Marratxí compta oficialment amb una unitat específica d’atenció a víctimes de violència domèstica i de gènere, després que avui s’hagi firmat, per part de Guàrdia Civil i l’Ajuntament de Marratxí el protocol Viogén de col·laboració i coordinació entre les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els cossos de Policia Local, per a la protecció de les víctimes de violència de gènere.

A l’acte, celebrat a la Delegació del Govern, han estat presents el delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez Badal; el coronell en cap de la Zona de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Alejandro Hernández; i el batle Marratxí, Jaume Llompart, i l’Inspector Cap de la Policia Local de Marratxí, Alberto Rodríguez, a més dels batles de Santa Eugènia i Selva, que també s’han adherit al protocol.

El document subscrit avui estableix quins seran els criteris de coordinació entre les policies locals d’aquests ajuntaments i la Guàrdia Civil, a les actuacions relacionades amb casos de violència de gènere i en l’execució i el seguiment de les mesures judicials acordades per a la protecció de les víctimes.

Segons l’Inspector Cap de la Policia Local de Marratxí, Alberto Rodríguez, “d’ara en endavant la Policia Local de Marratxí durà la protecció del 50% de les víctimes amb risc baix i no apreciat. És un conveni fruit del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere”.. 

La finalitat de Delegació del Govern és que ho firmin totes les policies possibles perquè, segons Rodríguez, permet “incrementar el nombre de efectius per fer front a la protecció de les víctimes de violència de gènere i l’accés a les bases de dades nacionals per el control de les mateixes”. El conveni de Violència de Gènere que s’ha firmat avui amb el protocol operatiu és la passa definitiva per començar a posar en marxa les actuacions. La Guàrdia Civil formarà als agents de la Policía Local per accedir a les bases de dades nacionals i començar amb la protecció de les víctimes que denunciin un cas de violència de génere.

El batle de Marratxí; Jaume Llompart, s’ha mostrat satisfet amb la signatura d’aquest conveni, “per donar les eines necessaries a la Policía Local i Guàrdia Civil per tenir una col·laboració conjunta perfecta en quant a intercanvi de dades, protocols i formes d’actuació, que siguin clars i ajudin amb la prevenció, que és molt important. També per a la formació dels nostres agents. Tenir una unitat específica preparada amb més informació i amb més eines és una tranquil·litat per les dones que pateixen aquest tipus de violència, i farà del nostre un municipi més segur i preparat per lluitar contra aquesta xacra”.

La signatura del conveni Viogén significa que la víctima tindrà un agent assignat: un policia tutor que l’acompanyarà en qualsevol requeriment i en el seu dia a dia i que li oferirà recursos, com a ajuda psicològica. A més, a partir de la denúncia en el jutjat, els agents realitzaran un test per a saber el nivell de risc i cada mes realitzaran una valoració.

Els agents de la Policia Local s’encarreguen de les actuacions que es poden realitzar en el municipi després de la denúncia, com, per exemple, donar resposta a les inquietuds de la víctima i acompanyar-la a buscar als seus fills a l’escola si té por d’anar sola o si creu que es pot trobar amb algú que atempti contra el seu benestar.

Els agents marratxiners han visitat altres unitats homòlogues a Palma i Calvià, dues dels municipis que més treball realitzen en les unitats de Viogén i que han estat reconeguts amb els premis Menina, que enalteixen la labor d’institucions en contra de la violència de gènere i en favor de la igualtat entre dones i homes. La visita ha servit per a adoptar els procediments que funcionen en les unitats germanes i per a crear la unitat de Marratxí, enfocada en la protecció de la víctima.