Seguretat Alimentaria

El Servei de Seguretat Alimentària té entre els seus objectius la vigilància i el control sanitari d’establiments, aliments i productes alimentaris per procurar un alt nivell de protecció de la salut de la ciutadania en relació als aliments que consumeix. Per a això es duen a terme diferents actuacions sanitàries en els establiments que es dediquen a la fabricació, envasat, emmagatzematge, transport, distribució, importació i venda d’aliments i begudes destinats al consum humà.

Aquestes abasten, entre altres, la realització d’inspeccions i auditories d’innocuïtat de la producció i comercialització d’aliments i aigües destinats a consum humà, preses de mostres, la gestió d’alertes alimentàries, el control del benestar animal i la higiene en els escorxadors, i la gestió dels registres i les autoritzacions sanitàries.

Comercialització d’objectes plàstics que contenen bambú o altres fibres vegetals en la seva composició.

Prenent en consideració el marc normatiu vigent i la situació existent en el mercat de la UE, la Comissió Europea i els Estats membres han iniciat l’adopció de les mesures necessàries per a garantir el compliment de la legislació que resulta d’aplicació a aquesta mena d’objectes.

Per consegüent, no està permés en el mercat de la Unió Europea la comercialització d’objectes plàstics destinats a entrar en contacte amb aliments en l’elaboració dels quals s’ha utilitzat fibra de bambú, bambú molt o un altre tipus de material vegetal molt com a blat de moro, palla de blat, cafè, proteïna de soia, etc., que no compten amb autorització per al seu ús segons el Reglament (UE) Núm. 10/2011, sobre materials i objectes destinats a entrar en contacte amb aliments.

Aquells objectes que estan elaborats amb materials plàstics i materials vegetals en pols que no compten amb la preceptiva autorització.
Les mesures no són aplicable a aquells objectes que hi ha en el mercat que estan fabricats únicament amb materials vegetals i la regulació dels quals és diferent.

Que un objecte es trobi inclòs o no en l’àmbit d’aplicació del Reglament (UE) Núm.10/2011, sobre materials i objectes plàstics destinats a entrar en contacte amb aliments, no és una decisió que correspongui prendre al responsable de la comercialització d’aquest, sinó que dependrà dels ingredients que formen part de la seva composició. Així, encara que l’objecte que es tracti contingui una petita quantitat de plàstic, s’entendrà que el mateix es troba inclòs en l’àmbit d’aplicació del Reglament (UE) Núm. 10/2011.

Portar carmanyoles a l’escola

Sempre que el centre ofereixi aquesta possibilitat, els infants han d’optar per dur el menjar en una carmanyola. Aquesta elecció que requereix la implicació de la família, dels infants i dels centres escolars.

És important preparar un menú amb aliments adequats des d’un punt de vista nutricional i higienicosanitari.

 • Aptes per a ús alimentari.
 • Aptes per rentar-les al rentavaixelles.
 • Aptes per al microones, si es fan servir No han de tenir ratllades ni estar deteriorades.
 • Les juntes de plàstic han d’estar en bon estat i el recipient ha d’estar íntegre i sense esquerdes.

És recomanable emprar carmanyoles isotermes o geleres portàtils amb gel per al transport de menjars peribles que necessiten fred.

Per planificar correctament el menú, cal tenir en compte els mateixos criteris que a l’hora de dissenyar el dinar o el sopar, però amb petites adaptacions. Pot ser de gran ajuda guiar-se amb el plat de Harvard, segons el qual la meitat del plat ha de ser a base d’hortalisses (ja siguin crues o cuites) i l’altra meitat s’ha de repartir a parts iguals entre els farinacis (pasta, pa, patata, arròs, llegums), preferiblement integrals, i els proteics (carn, peix, ou).

 • Consulta el document complet aquí

Recomanacions de consum de peix per presència de Mercuri

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) ha actualitzat les recomanacions del consum de peix a causa de l’alta concentració de mercuri (metilmercuri) que pot arribar a tenir-ne. El mercuri és un contaminant mediambiental que es troba a l’aigua dels mars i rius i, en estar en contacte directe amb els peixos s’hi pot concentrar. Una elevada concentració de mercuri pot afectar directament a l’organisme humà, concretament al sistema nerviós central en desenvolupament.

Ampliació de l’alerta per presència de proteïnes làcties en Xocolata negra extrafina amb avellanes procedents de Polònia.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) amplia la informació relativa a la comercialització del producte Xocolata negra extrafina amb avellanes de la marca Grand Ferrero Rocher Dark que conté l’al·lergogen proteïnes làcties no inclòs en l’etiquetatge.

Els productes “Grand Ferrero Rocher Dark” 125g implicats són TOTS ELS LOTS que es comercialitzen a Espanya i que tenen DATA DE CONSUM PREFERENT 20.04.2022.

Com a mesura de precaució, es recomana a aquelles PERSONES AMB AL·LÈRGIA A les PROTEÏNES LÀCTIES que poguessin tenir el producte anteriorment esmentat en les seves llars s’abstinguin de consumir-lo.

Recomanacions per guardar les sobres després dels menjars de festes

 • Evitau deixar els aliments cuinats més de dues hores sense refrigerar.
 • Conservau els aliments cuinats sobrers en recipients nets a la gelera si us els menjareu l’endemà o al congelador si els consumireu més tard.
 • Guardau les sobres en racions petites perquè sigui més fàcil reencalentir-les i consumir-les.
 • Guardau els productes frescs, com carn, peix i verdures, separats i a la part baixa de la gelera.
 • Congelau a -18 graus.
 • Congelau les sobres en racions petites per facilitar el consum posterior.
 • Marcau els recipients amb el nom de l’aliment, la data de congelació i el nombre de racions.
 • Evitau omplir massa el congelador perquè hi circuli bé l’aire i els aliments es refredin correctament.
 • Si veis cristalls de gel, blocs endurits, zones toves o envasos de paper trencats, es pot haver romput la cadena de fred.