El documental ‘Sa Refinadora, una història d’Es Pont d’Inca’ es va estrenar ahir davant els ulls de 250 espectadors aproximadament. Moltes persones varen acudir a la cita que es va celebrar al pati de l’emblemàtic edifici, que obria les portes al públic per primera vegada d’ençà que es va començar la reforma. La peça audiovisual narra la història de l’antiga fàbrica d’Indústries Agrícoles de Mallorca.

Francesc Vallcaneras, historiador que ha participat en el documental

El consistori ha produït el documental juntament amb la productora Cinètica Produccions amb l’objectiu de donar a conèixer el passat industrial d’Es Pont d’Inca. Sa Refinadora va començar a funcionar l’any 1931 amb el tractament de sa garrofa, que va contribuir decisivament a la dinamització social del nucli. Va viure moments molt àlgids, amb una producció (alcohols, pinsos, coles…) que es destinava a abastir la població local, i, sobretot, a l’exportació. Tota aquesta història ha quedat reflectida en el documental.

L’any 2015 l’Ajuntament va adquirir l’edifici històric industrial més important del Pont d’Inca, i actualment, està en reforma amb l’objectiu de convertir-la en un referent cultural pel municipi. Un espai que estarà dotat de diferents equipaments culturals com un teatre o una biblioteca i que aspira a ser un referent dedicat a la música i a les arts. Per aquest motiu era necessari dur a terme una peça documental que narrés tota la història que té aquest edifici juntament amb el seu entorn.