La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el batle de Marratxí, Miquel Cabot, juntament amb la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso i el conseller de presidència, Javier de Juan s’han reunit aquest dilluns a Pòrtol amb una federació de persones major i vuit associacions de gent gran per informar de tota l’oferta de la institució insular per promoure un envelliment actiu i saludable. “És important que les associacions de persones majors coneguin les recursos i activitats que el Consell posa a la seva disposició, especialment, després de dos anys de pandèmia que han estat molt complicats per aquest col·lectiu”, ha expressat la presidenta Cladera.

A la trobada organitzada en col·laboració amb l’ajuntament de Marratxí han assistit a més dels consellers, la directora de promoció sociocultural, Carol Abad, la directora d’esports i Turisme, Marga Portells i el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin “L’atenció a les persones majors va més enllà d’un departament i s’ha convertit en una àrea transversal que treballa tant per l’envelliment actiu com en l‘àmbit assistencial” ha apuntat. Cladera, qui ha destacat “des d’un programa nou d’activitats esportives als municipis i un altre de salut emocional, a la consolidació dels tallers d’estimulació cognitiva, passant per l’augment de les subvencions que destinam enguany a les federacions i associacions de gent gran i l’obertura d’una nova residència pública a Pòrtol” ha conclòs.

La presidenta ha remarcat l’augment de les subvencions d’activitats de promoció sociocultural destinades a les associacions i federacions la gent gran per a l’any 2022. En total s’hi destinem prop d’1’8M €. Uns 120.000 € més respecte de l’any passat i se’n beneficien unes 170 associacions de gent gran de tot Mallorca.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha explicat que “estam molt contents de retrobar-nos i venim a explicar-los que estem amb ells, per escoltar-los. La nostra responsabilitat és que tenguin el local, les activitats i els recursos necessaris que es mereixen per dur un envelliment actiu i saludable”.

Per la seva banda, Alonso ha destacat com l’IMAS ha crescut en recursos, programes i serveis públics i de proximitat. “Treballam per seguir ampliant-los i per apropar-los a l’entorn comunitari. Una mostra són les 100 noves places de la residència de Son Caulelles, cent per cent de gestió publica, el Servei d’Atenció Integral a Domicili o els Tallers de Memòria del Servei de Promoció de l’Autonomia.”, ha afirmat.

Enguany es compleixen cinc anys des que l’IMAS va posar en marxa el Servei d’Atenció Integral a Domicili. Des de 2017 fins desembre de 2021, el SAID ha atès un total de 433 persones en situació de dependència i ja està implantat a 37 municipis de Mallorca. L’objectiu és que amb la incorporació de Palma en 2023, el SAID estigui implantat a tots el municipis de Mallorca per atendre al menys a 1000 usuaris, que és aproximadament el nombre de persones que esperen plaça per una residència a Mallorca actualment.  

El conseller de Juan ha recordat que gaudir d’un envelliment actiu ple d’activitats i oportunitats és un dret que té la gent gran. “Heu de recordar-nos que una persona gran dependent té tot el dret a ser atès a casa seva al costat de la seva família, els seus amics i els seus veïnats. I que en definitiva, teniu tot el dret a decidir com, amb qui i on, voleu envellir”.

La directora insular d’Esports i Turisme, Marga Portells ha recordat, l’èxit de les edicions Gaudeix l’Illa Sènior de la qual s’han fet edicions a les quals han participat més de 9.000 persones i també del programa que es du a terme en col·laboració amb els ajuntaments, Mou-te amb Salut.

Associació Persones Majors Es Turó han estat els amfitrions de la trobada, a a la qual també han assistit l’associacions de Marratxí com la de Joves Majors des Garrovers; l’associació de Persones Majors Es Siurell; l’associació de Persones Majors Llebeig; l’associació de Persones Majors s’Olivera; l’associació de Persones Majors de sa Cabana; l’associació de Persones Majors des Pont d’Inca; l’associació de Persones Majors Ca’s Capità. I una Federació de Persones Majors de Marratxí