Centenars d’assistents celebraren amb música i menjar l’aniversari d’un forn que manté que “la tradició i la innovació poden conviure perfectament”

Antònia Roca, consellera de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca: “Celebrar 125 anys d’un forn que mantingui la tradició i artesania amb els seus productes és un tresor que hem de mantenir i continuar impulsant. És un exemple”

Jaume Llompart, batle de Marratxí: “És un dia d’aquest que queden marcats, és un orgull. Gràcies a l’esforç d’aquests comerços Es Pla de na Tesa té la història que té”

Ahir diumenge, 14 de juliol, Es Forn, un dels establiments emblemàtics de Marratxí va celebrar el seu 125 aniversari. Jaume i Maties Miralles, tercera generació de forners, convidaren centenars de persones, la majoria d’Es Pla de na Tesa, a berenar, beure i gaudir de la música del grup mallorquí Toc de Crida. A més, varen aprofitar la festa per mostrar la seva nova façana, amb un redisseny i decorada amb 125 pans mallorquins de ceràmica elaborats pel taller mixt de ceràmica de l’Ajuntament en la seva segona edició. També varen mostrar la seva nova imatge corporativa, repartint bosses de tela per endur-se el pa i les compres.

La festa, segons els organitzadors, ha estat per agrair als treballadors, proveïdors i clients fidels la seva implicació. Jaume Miralles, al capdavant del negoci amb el seu germà Maties, mestre pastisser, ha donat les gràcies a tots els assistents: “No podem dir res més que gràcies a tothom que ha vingut, moltíssima gent que feia estona que no venia, amics, treballadors i gent del poble que s’ha bolcat”. Es Forn celebra el centenari gràcies a mantenir la tradició sense tenir por d’innovar:”El nostre camí és anar innovant i fer el producte atractiu per a la gent jove sense perdre lo nostro, el producte de sempre”, diu Miralles. L’establiment, segons ell, és indivisible del poble que l’ha vist néixer i créixer: “Es Forn no s’entén sense Es Pla de na Tesa i a l’inrevés. Ens trobam molt feliços aquí, en aquest cantonet i estem molt contents”.

A l’acte va acudir la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca, Antònia Roca, qui va expressar que “celebrar 125 anys d’un forn que mantingui la tradició i artesania amb els seus productes és un tresor que hem de mantenir i continuar impulsant. Menjar aquell pa i ensaïmada tradicional marca la diferència. És un forn d’exemple que ha mantingut la tradició i qualitat, incorporant la innovació, per arribar en aquests 125 anys de feina”.

El batle de Marratxí, Jaume Llompart, va dirigir unes paraules als assistents i es va mostar emocionat per l’esdeveniment: “És un dia d’aquest que queden marcats, com a batle i pladenateser que soc, que he viscut aquí tota la meva vida, és un orgull. Molts de nosaltres hem crescut al voltant d’aquest establiment, hem pogut gaudir de la seva gastronomia i hem passat els nostres millors moments amb un tros de coca, una panada o una ensaïmada. Aquesta celebració em trasllada als nostres avantpassats, quan els nostres padrins varen venir a viure en aquest poble i on gràcies en el seu esforç i en el d’aquests comerços Es Pla de na Tesa té la història que té”. També va estar present la regidora de Comerç, Odette Torres, entre altres regidors.

Fa només una setmana aquest comerç va rebre el distintiu d’Emblemàtics Balears, que reconeix aquest establiment per oferir un producte, servei o ofici diferencial i tradicional del territori, mantenir la mateixa activitat comercial des de més de 75 anys i comptar amb un valor patrimonial significatiu.