L’Ajuntament de Marratxí inaugura l’exposició ‘Senke’ de l’artista serbi Velcha Velchev aquest divendres 29 d’abril a les 18 hores al centre d’exposicions Ca Ses Monges de Pòrtol. ‘Senke’, ombres en serbi, està formada per una vintena de quadres i escultures on hi ha més de deu mil troncs clavats e integrats en teles i escultures. Velcha Velchev ha volgut representar a ‘Senke’ un costum de la seva Sèrbia natal que li va impactar quan va veure a un monestir abandonat una escena màgica on la gent penjava fils de colors als arbres d’un bosc damunt d’una font considerada sagrada i ficava petits troncs als forats d’una roca en senyal d’ofrena per tal de demanar la curació de malalties d’un ésser estimat.

Velcha Velchev, establert a Mallorca des de fa trenta-un anys, vol que cada espectador senti la màgia i el moment sagrat que ell va sentir quan va contemplar aquesta escena. “‘Senke representa tant la petita ombra que deixen aquests petits pals de fusta com l’ombra d’aquesta història que suposa una connexió amb el meu passat”.

‘Senke’ es podrà visitar fins al 25 de maig a Ca Ses Monges L’exposició romandrà oberta dimarts i dijous d’11.30 a 13.30 hores i dimecres, divendres i dissabte de 18 a 20 hores. Per altres dies cal concertar cita.

Velcha Velchev va néixer el 1959 a Dimitrovgrad, antiga Iugoslàvia, i viu a Mallorca des de 1991. Graduat en Belles Arts, des del 1995 ha exposat regularment en l’àmbit nacional i internacional a Santiago de Compostel·la, Dresde, Mallorca, Santander, Belgrad, Ein Hod, entre altres. Destaquen les exposicions: Somnis. (Sueños. Träume) a Stadtarchiv, Dresde, i Quo vadis domine a la Galeria Fran Reus de Palma, 2005. Entre llum i tenebres a la Capella de la Misericòrdia de Palma, i Exumbra in solem a Fran Reus, 2007; Génesis en Espacio Ricardo Lorenzo de Santander i a Sa Pleta Freda de Son Servera, el 2009; Mente + Ojos: Mente – Ojos a Fran Reus, 2010; 7237 a Instituto Cervantes de Belgrad, Sèrbia, 2011; Mente + Ojos: Mente – Ojos a Museo Janco Dada a Ein Hod, Israel, 2013; Remind me I’m alive a Fran Reus, 2015; Remind me I’m alive a la Galeria Haos de Belgrad, 2017; i VACUUM en Galeria Instituto Cervantes de Belgrad, 2019.

Ha obtingut el primer premi als certàmens de Castella i Lleó, de l’Ajuntament de Ses Salines i de l’Ajuntament de Binissalem i dos segons premis del Certamen de Pintura Sant Marçal de Marratxí.