El batle de Marratxí ha acompanyat a la presidenta del Govern Balear, Margalida Prohens, durant la presentació de la Campanya 2024 contra els incendis forestals a l’aeròdrom de Son Bonet

Les autoritats han assistit a una demostració de mitjans aeris i terrestres i han agraït «la gran i imprescindible labor» de tots els professionals que lluiten contra el foc

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, juntament amb el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha presentat avui a l’aeròdrom de Son Bonet, a Marratxí, els equips i mitjans que es desplegaran a les Illes Balears per fer front als incendis forestals durant la campanya 2024. El batle de Marratxí, Jaume Llompart, ha acompanyat a la presidenta i a la resta d’autoritats en aquest acte i s’ha mostrat “molt orgullós que tots aquests equips aeris humans i tècnics tinguin com a seu el nostre municipi”.

“Estic molt content que Marratxí sigui la seu de tots aquests mitjans tan necessaris. Veig que estan bastant preparats. Estic molt orgullós de la feina que es fa aquí a l’aeròdrom de Son Bonet i que tota aquesta infraestructura estigui just al mig del nostre municipi”, ha declarat Llompart.

Un total de 350 persones, entre personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), del Servei de Gestió Forestal i agents de medi ambient, entre altres, configuren l’operatiu interinsular contra incendis forestals de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Aquest operatiu està activat durant tot l’any, però arriba al seu màxim desplegament durant l’època de perill alt per incendi forestal, declarada a Mallorca des del 15 d’abril fins al 15 d’octubre.

La presidenta del Govern ha recordat que, malgrat les màximes mesures de prevenció, aquest any ja s’han produït un total de 42 incendis forestals que han cremat gairebé 70 hectàrees a les Illes Balears. El més greu ha estat l’incendi de s’Albufera, que va cremar fins a 50 hectàrees de canyet fa tan sols dues setmanes. «Som conscients que el risc és real, que podem patir grans incendis com els que afecten cada estiu a altres zones del Mediterrani. Hem d’estar en alerta màxima», ha insistit.

Prohens ha agraït «la gran i imprescindible labor» que realitza tot l’equip que forma part de l’operatiu interinsular d’incendis forestals i ha recordat que «més del 90 % de les causes d’incendi forestal són d’origen humà; per tant, és fonamental que la població extremi les precaucions davant el foc per evitar que un desastre d’aquestes característiques pugui afectar les nostres illes».

Aquest any també s’ha aprofitat l’acte de presentació dels equips i mitjans per anunciar la nova campanya de sensibilització contra els incendis forestals. En aquest sentit, la presidenta del Govern ha tornat a fer una crida a la màxima prudència amb l’ús del foc i ha recalcat que les «Illes Balears poden patir grans incendis forestals com els que afecten cada estiu a altres zones del Mediterrani, posant en perill les persones i destruint el paisatge».

L’alcalde de Marratxí també ha emfatitzat la importància de la precaució entre els veïns del municipi: “S’ha d’actuar amb molta precaució i tenir molt de respecte al foc perquè qualsevol petita acció imprudent en qualsevol de les zones verdes o parcs que tenim al nostre municipi, pot desencadenar una catàstrofe. Per això demanam als nostres veïns i veïnes que tenguin molt de compte quan utilitzin aquestes zones verdes i que extremem totes les precaucions, altrament, podem lamentar-ho durant molts anys”.

Per la seva banda, el conseller Simonet ha assenyalat que «el risc d’incendi forestal en el nostre arxipèlag és real, en part degut a la inflamabilitat de la vegetació pròpia de les illes, que, a més, es veu agreujada per les condicions extremes del canvi climàtic. Per això, volem llançar, una vegada més, aquest missatge de màxima prudència i precaució».