Aquest dilluns ha tingut lloc la XX Gala de l’Esport al Teatre Principal de Palma, en la qual 126 esportistes mallorquins d’una trentena de modalitats diferents han rebut un reconeixement públic davant prop de set-cents convidats. En aquesta edició el Consell de Mallorca ha posat de manifest el compromís en la lluita per la tolerància en l’àmbit esportiu, a través de valors que hi estan associats, com la diversitat, la pluralitat, la inclusió, la perseverança i el respecte. D’aquesta manera, els guardons d’enguany han estat per a entitats i clubs esportius que són un referent en la promoció de la tolerància en les disciplines respectives.

Un total d’onze esportistes de Marratxí han estat premiats durant la gala:

  • Julia Murphy (ciclisme)
  • Ariadna Garcia Blázquez (piragüisme)
  • Cristina Díaz Adrover (tennis)
  • Nuria Quiñonero Medina (taekwondo)
  • Martí Bordoy Vellibre (volei)
  • Eloy Pin Bennassar (volei)
  • Ramon Prieto Sola (volei)
  • Hugo Marzo Suarez (volei)
  • Marc Alomar Sánzhez (volei)
  • Daniel Cardona (vela)

L’acte ha comptat amb la presència d’uns padrins que per la seva trajectòria esportiva són un exemple per a l’esport mallorquí. D’una banda, la regatista mallorquina campiona del món de vela 420, en categoria sub 17, Neus Ballester, i de l’altra, el patinador professional Jaume Mateu, que participà en els darrers Jocs Olímpics de Tòquio en aquesta nova modalitat. 

Quant als reconeixements, els autèntics protagonistes han estat els joves esportistes mallorquins que han obtingut primeres i segones posicions als campionats durant la temporada 2021-2022. Es tracta de 126 infants en l’àmbit federat de l’esport base, d’entre 6 i 16 anys. Un homenatge al seu esforç i a la trentena de modalitats que han fet podi. La XX Gala de l’Esport ha comptat amb una bona representació de l’esport escolar federat, a qui el Consell de Mallorca dona suport amb subvencions anuals i en la promoció esportiva escolar de les diferents modalitats.

Homenatges a Alba Torrens, Sete Benavides i Lu Fornés

Els reconeixements especials de la Gala han estat per a la l’esportista Alba Torrens, i per al piragüista Sete Benavides, que han rebut un homenatge especial per les seves trajectòries en el món de l’esport. L’àrbitra de rugbi mallorquina Lu Fornés ha recollit el premi Jugam. També s’han premiat tres entitats, així el Premi a l’Esport Escolar ha estat per a la Selecció Balear sub16 de futbol sala, campiona de lliga de la seva categoria; el Premi d’Entitat Social s’ha destinat a Bàsquet Run & Gun, per la seva labor inclusiva; l’IES Arxiduc Lluís Salvador ha rebut el Premi al Centre Educatiu per la seva implicació activa en l’àmbit esportiu, i Calvià ha estat el municipi guardonat per les iniciatives esportives en el darrer any.

Missatges amb molt valor

La cerimònia, dividida en blocs per valors, ha comptat amb professionals de l’esport, com l’àrbitre de primera Guillermo Cuadra, la jugadora de bàsquet Nogaye Lo, el regatista Sergi Roig i  la lluitadora olímpica Graciela Sánchez.

El conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte. Ha volgut manifestar que «el compromís en la lluita a favor de la tolerància en l’àmbit esportiu, entesa com el respecte, la diversitat, la pluralitat, la inclusió o el diàleg positiu com a eixos vertebradors, és diari». Serra ha afegit que «per crear una societat més igualitària i més justa, necessitam professionals de l’esport més conscients i sensibles, ja que tenen a les mans trencar les desigualtats i els rols tradicionals que es reprodueixen des de la pràctica esportiva i l’educació física».  I ha conclòs que «la tolerància i el respecte són valors de vida i que, en l’esport, encara queda molt per fer».  

La directora insular d’Esports, Marga Portells, ha agraït «la col·laboració inestimable, no només com a grans referents per a l’esport mallorquí d’alt nivell, sinó per la seva qualitat humana». Portells ha remarcat que «gràcies als esportistes que col·laboren amb el Consell, podem arribar a més infants, amb exemples reals de superació, respecte o perseverança».

El tancament de l’acte l’ha fet la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. A banda de felicitar els esportistes reconeguts avui i els col·laboradors en valors dels programes de la Direcció Insular d’Esports, presents a la vetlada, els ha qualificat «d’exemples per a la transmissió de valors i per a l’estima de l’esport». D’altra banda, Cladera ha afegit que, en el camp dels esports col·lectius, «l’esport no només serveix per transmetre valors, sinó també per fomentar l’autonomia personal i la presa de decisions. No es tracta només de guanyar i perdre. Es tracta de gaudir, de sentir-se realitzat i, sobretot, de fer servir l’esport com un camí cap al benestar personal».

Alba Torrens i Sete Benavides, grans referents

Enguany, s’ha homenatjat la trajectòria de la jugadora de bàsquet binissalemera Alba Torrens, que juga a la posició d’aler i que participà amb l’equip espanyol als Jocs Olímpics de Pequín 2008, competició en la qual acabà cinquena i obtingué diploma olímpic. Fou escollida com a millor jugadora europea de bàsquet de 2011. Les temporades 2020/21 va militar a la lliga russa, formant part de la plantilla de l’UMMC Ekaterimburg, equip que —a part de participar en la lliga russa— també competeix en l’Eurolliga. Actualment, l’esportista ha fitxat pel València Basket i, per tant, podem veure-la en la lliga nacional.

Un altre reconeixement ha estat per a Sete Benavides, per la trajectòria i les fites aconseguides en el piragüisme, concretament en la modalitat d’aigües tranquil·les. El palista del Reial Club Nàutic del Port de Pollença va participar en dos jocs olímpics d’estiu, i va obtenir una medalla de bronze a Londres 2012, en la prova de C1 200 m, i el quart lloc a Rio de Janeiro 2016, en la mateixa prova. Així, compta en el seu palmarès amb vint-i-set medalles.