La ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegria, ha visitat aquest dimarts el centre d’Educació Especial Princesa d’Astúries de Marratxí acompanyada de la presidenta del Govern, Francina Armengol, el batle de Marratxí, Miquel Cabot, la delegada de Govern, Aina Calvo, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i altres autoritats.

La ministra també ha visitat el Centre d’Educació Especial Son Ferriol i el Centre Integrat de Formació Profesional (CIFP) Juníper Serra.L’objectiu de la visita és conèixer de prop l’excel·lent tasca desenvolupada per part d’aquests centres a Balears.

La presidenta ha valorat la tasca de l’equip directiu i dels docents del centre per la «pedagogia innovadora i poderosa» que hi fan servir i ha defensat la feina d’aquests centres i les famílies per impulsar les capacitats dels nins i les nines i la lluita «per aconseguir més autonomia per als nostres infants».

Armengol també ha agraït la col·laboració amb el Govern d’Espanya per impulsar l’educació especial i ha recordat que, per part del Govern, «s’ha anat incrementant el suport a la nostra educació inclusiva».

Cal destacar que a Balears hi ha un total de 7.454 alumnes amb NEE (necessitats educatives especials), el que suposa un total de 3,8% del total d’alumnes matriculats. D’aquests 6.451(90,65%) estan matriculats a centres ordinaris i 697 a centres d’educació especial o entitats dirigides a aquest perfil d’alumnat (9,35%)

La Conselleria d’Educació i Formació Professional té concertades 121 aules d’educació especial. Aquestes aules es distribueixen en diferents etapes: 4 a infantil, 88 a formació bàsica i 33 a Transició a la Vida Adulta. Aquests concerts es realitzen amb 11 centres d’educació especial, CEE Son Ferriol Palma (l’únic centre públic d’educació especial), CCEE Joan Mesquida (Aproscom) Manacor, CCEE Juan XXIII (Patronat Juan XXIII) Inca, CCEE Mater Misericórdia Palma, CCEE Pinyol Vermell d’Aspace Marratxí, CCEE Princesa de Astúrias (Asnimo) Marratxí, CCEE Quatre per Quatre (Amadiba) Palma i Eivissa, CCEE “Nou” Amadiba (Palma), CCEE Sant Josep (Amadiba), CC La Puríssima Palma.

A més, enguany ha estat el primer any que la Conselleria d’Educació i Formació Professional s’ha fet càrrec de manera directa del transport escolar d’aquest tipus de centres, ja que fins ara comptaven amb una subvenció per gestionar-ho pel seu compte.

43 milions d’euros per a l’educació inclusiva

La ministra Alegría ha explicat després de la visita al CEE Son Ferriol que els pressuposts generals de l’Estat del 2022 inclouen un pla per a l’educació inclusiva valorat en 43 milions d’euros que es distribuiran entre les Comunitats Autònomes.

L’objectiu d’aquest pla és dotar els centres de més recursos per fer l’educació més inclusiva, a través de personal qualificat, poder invertir més en l’atenció temprana i destinar més recursos a l’educació especial. En aquest sentit, la ministra ha recordat que les famílies podran continuar decidint a quin centre volen que estudiïn els seus fills i filles, com fins ara.