El president del Consell, Llorenç Galmés, ha visitat aquest dijous el municipi de Marratxí. Un recorregut que va començar al consistori, després es varen reunir amb els empresaris del Polígon del municipi i que va acabar a Son Caulelles.

A la visita a la residència també van assistir el conseller insular de Benestar Social i president de l’IMAS, Guillermo Sánchez, la vicepresidenta de l’IMAS, Magdalena García, i la directora insular d’Atenció Sociosanitària, Rosa Llobera. Pel que fa al consistori, l’acompanyaven el batle, Jaume Llompart, i el conseller de Medi Ambient i regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament, Pedro Bestard, entre altres.

El mes d’octubre farà un any que va començar a rebre el primers ingressos, i Galmés durant la visita, va anunciar que el primer trimestre de l’any que ve obrirà el darrer mòdul de la residència, amb vint noves places per a persones majors. En aquest sentit, el president de la institució insular ha afirmat que “les persones són al centre de la nostra atenció i complim amb el compromís de reforçar els serveis públics per oferir a tothom allò que necessita”.

El centre va ser construït seguint el model d’atenció centrada en la persona que l’IMAS aplica a tots els seus recursos, programes i serveis. Aquesta residència està estructurada en cinc mòduls de convivència de fins a 20 persones cadascun, fet que afavoreix unes cures individualitzades i d’acord amb les necessitats concretes de cadascuna de les persones majors que hi resideixen. 

Un total de 66 persones viuen avui en dia en aquest centre residencial que té una capacitat de fins a 100 places. D’aquestes, 70 estan destinades per a persones amb dependència i les 30 restants varen ser conveniades amb la Conselleria de Salut del GOIB per a pacients majors de 65 anys, o de 55 anys amb dependència reconeguda, amb necessitats d’assistència sociosanitària de llarga durada. Ara mateix, 59 places estan ocupades per persones amb un grau III i II de dependència, i unes altres 7, per pacients de llarga convalescència. 

Durant aquest primer any de funcionament, han passat per aquesta residència, ubicada a un solar de 5.400 m2 cedit per l’Ajuntament de Marratxí, finançada pel Consorci de Recursos Sociosanitaris i gestionada al 100% per l’IMAS, un total de 82 usuaris. Precisament seguint les directrius que marca el model d’atenció implantat, que col·loca cada una de les persones al centre de les cures, Son Caulelles ofereix als seus residents un projecte conjunt amb Sonrisa Médica, que té com a objectiu millorar la salut emocional de les persones majors que conviuen al centre, i que el president Galmés també va poder conèixer durant la visita. 

Aquesta iniciativa de l’IMAS i Sonrisa Médica es va posar en marxa el mes d’abril d’enguany i Son Caulelles és, juntament amb la residència de Maó, un dels dos únics centres residencials públics per a persones majors a on Sonrisa Médica realitza aquest tipus d’intervenció. A la residència de Pòrtol, les sessions tenen una durada de 5 hores cada dimecres, i es fan en coordinació amb el personal sociosanitari de manera individual, grupal, amb un màxim de tres residents per reforçar vincles entre ells, o conjunta, de tots els usuaris del centre.

El batle, Jaume Llompart, es va mostrar molt content per la visita del president al municipi i l’interès que va mostrar cap als empresaris i cap als treballadors i residents de Son Caulelles. “És molt gratificant veure a totes les persones que fan feina cada dia per omplir aquest espai d’alegria i com ajuden els majors a millorar la seva qualitat de vida en aquests anys”, va concloure Llompart.