Demà diumenge 15 d’octubre es commemora el dia Mundial de la Conscienciació sobre la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal. 

L’alumnat del projecte “Marratxí Ceràmica”, del Taller Mixt del SOIB, han elaborat escultures de fang de papallones i estrelles.

L’ajuntament ha retut homenatge a les famílies que han sofert una pèrdua d’un nadó durant l’embaràs, al part, o poc després de néixer, amb un acte al cementiri municipal.

El consistori ha inaugurat una zona en el cementiri i l’ha decorat amb escultures de papallones i estrelles de ceràmica que han estat elaborades per l’alumnat del projecte “Marratxí Ceràmica” del Taller Mixt del SOIB, format per deu persones que han dut a terme diferents obres d’interès social en diversos espais del municipi.

L’acte ha comptat amb la presència del batle, Jaume Llompart, entre altres membres de la corporació, la consellera de Salut, Manuela García, i la directora insular de Famílies, María Garrido.

Llompart ha explicat que el seu desig és que aquest sigui “un punt de trobada i de record, que es converteixi amb el pas del temps en un espai de reflexió perquè les famílies que han sofert una pèrdua d’aquest tipus puguin tenir un moment d’intimitat en memòria dels seus sers estimats. Considero que la mort no és el final, que hi ha camí més enllà de les pèrdues, i que l’ésser humà és capaç de sobreposar-se a qualsevol dissort i continuar fent camí. Un camí que sempre farem amb el record infinit d’aquells que ja no estan”, ha afegit.

La consellera de Salut, Manuela García, per part seva, ha manifestat que “és imprescindible una política adequada a aquests casos, i un dels objectius prioritaris d’aquest Govern és tractar a les persones, curar-les d’una manera integral, la qual cosa inclou les emocions”. La salut mental, ha indicat, és prioritària, i per això el Govern ha creat la Direcció General de Salut Mental. “Per a garantir el bon funcionament d’aquesta societat, necessitem invertir i cuidar la salut mental de tots els ciutadans d’aquestes illes”, ha indicat, recordant també que la presidenta del Govern, sent diputada del Congrés, ja va tirar endavant diverses iniciatives en relació al dol perinatal. “Ens solidaritzem amb les famílies i reiterem el compromís de l’Executiu a donar visibilitat al dol perinatal, a reforçar l’acompanyament, i a continuar lluitant per a aconseguir millores en els drets laborals i personals de les mares i les seves famílies”, ha conclòs.

Estels del cel

A l’acte també han assistit dues mares membres del grup Estels del cel, que dona suport a les dones que sofreixen una pèrdua perinatal o neonatal, Laura Lladó i Irene Reigada. “No hi ha dubte que els bebès i els nens es moren, i volem que els nostres fills tinguin el seu espai. Gràcies per deixar-nos recuperar la seva dignitat i per fer-nos sentir menys soles”, han manifestat.

Amb l’habilitació d’aquest espai les famílies tindran un lloc simbòlic de record als seus fills i servirà per a rendir reconeixement a tots els infants que van morir en el ventre de les seves mares o poc després de néixer.

El batle de Marratxí, Jaume Llompart, ha agraït “el treball i l’afecte que han posat en l’elaboració d’aquestes peces des del taller mixt de Ceràmica de Marratxí” i el treball realitzat “tant per l’anterior executiu com pel nostre equip de govern perquè aquest projecte fos una realitat.”

Llompart ha explicat que el seu desig és que aquest sigui “un punt de trobada i de record, que es converteixi amb el pas del temps en un espai de reflexió perquè les famílies que han sofert una pèrdua d’aquest tipus puguin tenir un moment d’intimitat en memòria dels seus sers estimats.”

Demà diumenge 15 d’octubre es commemora el dia Mundial de Conscienciació sobre la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal. La façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de lila en senyal de suport.

La mort perinatal és una realitat present en nombroses famílies. Així i tot, les dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació i és comú que no rebin el suport que necessiten en el sistema sanitari o en l’entorn social.