L’Ajuntament de Marratxí, des de l’àrea d’Urbanisme i Mobilitat Sostenible, ha presentat avui el primer pla director de la bicicleta de Mallorca amb l’objectiu d’integrar la bicicleta en el sistema de mobilitat de Marratxí i també incrementar el seu pes en la distribució modal.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha volgut destacar l’aposta del municipi amb la mobilitat sostenible i amb hàbits saludables. Ha mostrat la seva satisfacció per ser “el primer municipi que aposta per un pla director d’aquest tipus i recalcar el nostre compromís amb el transport sostenible. La intenció és que Marratxí sigui amable amb tots els usuaris que vagin amb bicicleta que és un transport amable amb el medi ambient i saludable per les persones”. Ha assenyalat la millora de la connectivitat entre Palma i Marratxí.

Un dels eixos del pla és la promoció de la bicicleta en l’àmbit municipal i la millora de les infraestructures per tal que tots els nuclis de Marratxí estiguin connectats per carril bici, millorar la senyalística respecte a les bicicletes, i la creació d’una xarxa d’aparcaments segurs per incentivar l’ús de la bicicleta a escala educativa, comercial i esportiva.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Joan Francesc Canyelles, ha explicat tot el procés que s’ha dut a terme, amb un diagnòstic i una enquesta ciutadana, per tenir avui el pla director i ha afegit que ja hi ha més de 20km de xarxa. Canyelles ha volgut destacar “les necessitats de més connexions de la xarxa ciclista amb Palma, també instal·lar aparcaments segurs al nostre municipi, com pot ser a l’estació del tren per tal de fomentar la intermodalitat”. I ha finalitzat destacant “la proposta concreta de fer un sistema de préstec de bicicletes i de VMP pública.

Aquest pla s’ha elaborat amb la col·laboració de Mobility by Cycling Friendly, empresa especialitzada en l’elaboració de plans de mobilitat sostenible i en les solucions de mobilitat a institucions i empreses.

El director comercial i cofundador de Cycling Friendly, Matías Ximelis, ha destacat que el pla segueix l’estratègia estatal de la bicicleta, promoguda pel Ministeri de Transport i d’Agenda Urbana. A més, ha afegit que “el pla compta amb una potent xarxa de carrils bici segregats que resten espai al vehicle motoritzat i no al vianant”. Ha afirmat que “una cosa fonamental del pla és que connecta els centres escolars, no hi ha millor manera de fomentar la bicicleta que fer-ne ús”. Ximelis s’ha referit als dos grans centres d’activitats com el Mallorca Fashion Outlet i Alcampo que ja participen en aquesta iniciativa de mobilitat sostenible. 

En definitiva se cerca aconseguir un perfil equilibrat de persones que facin ús de la bicicleta i conseqüentment aconseguir una millora ambiental i de salut per tots els usuaris del municipi.