L’Ajuntament de Marratxí projectarà aquest dijous 18 de maig a les 20 hores en pantalla gran al pati de l’edifici de Sa Refinadora el documental “Sa Refinadora, una història d’Es Pont d’Inca” que narra la història de l’antiga fàbrica d’Indústries Agrícoles de Mallorca. El consistori ha produït el documental juntament amb la productora Cinètica Produccions amb l’objectiu de donar a conèixer el passat industrial del Pont d’Inca.

L’any 2015 l’Ajuntament va adquirir l’edifici històric industrial més important del Pont d’Inca. Tot i que Sa Refinadora va començar a funcionar l’any 1931 amb el tractament de la garrofa, va contribuir decisivament a la dinamització social del nucli. Va viure moments molt àlgids, amb una producció (alcohols, pinsos, coles…) que es destinava a abastir la població local, i, sobretot, a l’exportació. Tota aquesta història es projectarà  per primera vegada al documental d’aquest divendres produït per Cinètica Produccions. 

El documental compta amb la participació de diferents persones relacionades amb la fàbrica de farina i alguns veïns amb vinculació amb l’edifici, com ara l’historiador Francesc Vallcaneras o Miquel Bestard, exbatle de Marratxí. D’aquesta forma el documental és també un homenatge a totes aquelles persones i personalitats que varen formar part de la història propera d’Es Pont d’Inca.

Actualment, Sa Refinadora està en reforma amb l’objectiu de convertir-la en un referent cultural pel municipi. Un espai que estarà dotat de diferents equipaments culturals com un teatre o una biblioteca i que aspira a ser un referent dedicat a la música i a les arts.