L’Ajuntament de Marratxí, a través de l’àrea de Salut, ha entregat a les escoletes i als col·legis públics del municipi un kit covid per tal de detectar per la saliva i de forma ràpida els possibles positius per coronavirus. L’objectiu és prevenir i combatre qualsevol conat d’aparició d’un brot que pugui suposar el confinament d’alumnes o inclús el tancament de les classes.

El programa va dirigit als nins i nines escolaritzats de 3 a 12 anys, una població que actualment no està vacunada. Els col·legis han rebut un kit compost per test de saliva (antígens) i màscares infantils per tal que, sempre previ consentiment dels pares, es realitzin aquests tests als alumnes de 3 a 12 anys que presentin possibles símptomes.

El test de saliva consisteix a dipositar saliva en un tub, per la qual cosa no són invasius per als nins i nines. Aquest test no necessita de laboratori i el resultat es dóna en 15 minuts. Al ser un test d’autodiagnòstic i en cap cas excloent de seguir amb els protocols marcats per les administracions públiques de Salut i Educació, no es necessita personal especialitzat, per la qual cosa bé podria fer-se per una persona del col·legi o un dels progenitors.

La regidora de Salut, Jero Sans, ha explicat que aquesta iniciativa “pretén servir per detectar de forma ràpida casos de coronavirus a les escoles abans que es converteixin en un brot que obligui a confinar alumnes o provoqui el tancament de classes”. La regidora recorda que els nins d’entre 3 i 12 anys no estan vacunats encara i, a més, fins als 6 anys no estan obligats a dur mascareta, per la qual cosa una iniciativa com aquesta pot servir per donar més seguretat als centres i a les famílies.

La regidoria de Salut ha posat en marxa aquest programa per facilitar les eines necessàries a les escoles per identificar els positius en el mateix centre per tal de fomentar les mesures de prevenció, protecció i higiene amb l’objectiu de garantir la presencialitat.