La Consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el batle de Marratxí, Miquel Cabot, han signat aquest divendres un acord per adequar la cova de Son Caulelles i el seu entorn. Les obres tindran un cost de 76.557,15 euros i es sufragaran gràcies a la llei de patrimoni històric de les Illes Balears, que obliga a destinar un 1% del cost de les obres a aspectes culturals.

La Cova de Son Caulelles, està situada en un solar confrontant amb la residència per a persones grans dependents de Pòrtol. A més, el conveni contempla la creació d’un itinerari adaptat des de la residència fins a la cova en execució de l’1% cultural. La residènca de Pòrtol, amb capacitat per a 100 places, obrirà a finals d’enguany i les obres han suposat una inversió de més de 8 milions d’euros sufragats pel Govern i el Consell de Mallorca al 50% i gràcies a la cessió dels terrenys de l’Ajuntament de Marratxí.
Per dur a terme el projecte, l’Ajuntament de Marratxí cedeix al Consorci de Recursos Sanitaris i Assistencials de les Illes Balears l’ocupació i ús dels terrenys colindants amb la residència per tal de fer-se càrrec de l’execució de les obres. Ara el Consistori tramitarà la llicència urbanística necessària i el Consorci li presentarà el projecte per a la seva aprovació municipal.

La cova pretalaiòtica de Son Caulelles és un dels monuments funeraris prehistòrics de Mallorca. La seva antiguitat és d’uns 3.000 anys, i formava part d’un conjunt de cinc coves funeràries. El 1966 va ser declarada Bé d’Interés Cultural i va ser adquirida per l’Ajuntament al 2017. Apart d’aquest itinerari adaptat des de l’interior de la residència de Pòrtol, la Cova de Son Caulelles continuarà sent accessible per al públic general com ho era fins ara.