Coincidint amb la celebració de la Fira del Fang, des de dissabte passat i fins diumenge dia 15, la carpa principal integra l’Espai Benet Mas, un espai reservat per a l’exposició d’aquelles peces que componen el projecte expositiu guanyador enguany del premi del mateix nom: ‘Reivindicació de la terra vermella de ses coves de Can Guidet de Pòrtol’, obra de l’artista de Santanyí Ramon Canyelles.

De fet, les bases del concurs ja indiquen explícitament que el guanyador del premi, a més del reconeixement institucional i prestigi, mostrarà el seu projecte ceràmic en un espai expositiu exclusiu dins de la XXXVI Fira del Fang.

“Des del moment que el desembre vaig saber que era el guanyador del Premi -comenta Canyelles-, vaig posar la directa per tenir-lo acabat abans de començar la Fira. Suposa una gran satisfacció que la ciutadania pugui veure a l’Espai Benet Mas el meu projecte, que ha implicat proves i més proves i una recerca contínua per avaluar el comportament del fang a les temperatures de cocció que jo volia. D’altra banda, el que pretenc amb aquest projecte és ajudar al fet que la terra de Pòrtol, el bessó dels ollers de Marratxí des de fa més de 300 anys, tengui continuïtat en el futur dins de la ceràmica tradicional”.

En el seu moment, el Jurat -integrat pel regidor de Cultura, Josep Ramis; el responsable de l’Escola Municipal de Ceràmica, Joan Pere Català; el responsable del Museu del Fang, Toni Vich; la propietària de Ca Madò Bet dels Siurells, Coloma Canyelles; i el ceramista de Pòrtol Pere Coll- va determinat que l’obra de Canyelles era la millor de les presentades en aquesta edició.

“Tots els membres del Jurat vam concloure que la qualitat de totes les obres presentades en aquesta edició va ser molt elevada, i vam haver d’afinar molt a l’hora de triar el guanyador”, explica Ramis.

Canyelles succeeix Julio León a la llista de guanyadors del certamen. “Estic molt content i orgullós de ser el guanyador de el Premi Benet Mas, santamarier com jo, i a qui vaig tenir l’oportunitat de conèixer. De fet, ell també treballava amb la terra vermella. D’altra banda, jo tenc un vincle molt llarg amb la Fira del Fang de Marratxí, ja que vaig participar en la mateixa com a ceramista des de la segona edició i fins la trentena “, destaca Canyelles.

Aquest horabaixa, a les 17.30 h, Canyelles farà una visita guiada a la seva obra guanyadora, que romandrà exposada fins a la conclusió de la Fira a l’Espai Benet Mas.

D’altra banda, a partir de les 17.00 h, també hi haurà visita guiada a l’exposició ‘Cuines del món amb ceràmica’, en aquest cas davant de l’estand de l’Ajuntament i a càrrec del ceramista Toni Vich.

 

 

Source: marratxi.es