Les biblioteques municipals de Marratxí, la d’Es Pont d’Inca i la de Pòrtol, s’han adherit al projecte Confluències, integrat per set biblioteques municipals de Mallorca que té per objectiu sensibilitzar sobre el valor de la interculturalitat i la complexitat dels processos migratoris, mitjançant la creació d’espais de diàleg, formació, reflexió i art.
A part de les biblioteques de Marratxí, s’han adherit les biblioteques de Llubí, Sineu, Muro, Sa Pobla, Inca i Maria de la Salut. ‘Confluències és un projecte cofinançat per l’Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament, ISCOD -UGT Illes Balears i la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears
L’Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament, ISCOD, és una ONGD constituïda per la UGT per canalitzar la solidaritat i la cooperació del sindicat amb les organitzacions de treballadores i treballadors als països empobrits, i promoure iniciatives d’educació per a la transformació social a la societat.
ISCOD considera que les biblioteques públiques són espais idonis per reflexionar, dialogar, formar-nos com a ciutadans i ciutadanes capaços de superar estereotips, desmuntar rumors, reconèixer altres sabers, altres mirades i transformar els pobles en espais de convivència plena i plural. Mitjançant ‘Confluències’, “volem impulsar aquesta missió transformadora perquè totes les persones puguin compartir, gaudir, reconèixer i ser reconegudes, valorant i apreciant la diversitat cultural dels nostres barris i pobles”.
ISCOD ofereix a les biblioteques integrades en el projecte un ventall d’activitats gratuïtes adreçades al personal bibliotecari i als diferents usuaris de les biblioteques. La primera activitat seran un conjunt de narracions teatralitzades de contes que despertaran la imaginació dels participants i tendrà lloc el pròxim divendres 14 d’octubre a les 17:30 hores. Aquesta activitat està adreçada a infants d’entre 3 i 12 anys i les seves famílies, tot i que està obert a tots els públics.
La següent activitat prevista serà el Cercle de Diàleg Intercultural que tindrà lloc el 25 d’octubre a les 18 hores. Es tracta d’un recorregut literari en diverses llengües que endinsa els espectadors en un diàleg igualitari, sincer i des del cor, entre veïnats i veïnades de Mallorca sobre la seva percepció de la diversitat cultural i les migracions al municipi. La intenció és reflexionar i prendre consciència del paper de cadascú per aconseguir una convivència sana i enriquidora. Aquesta activitat es dirigeix a usuaris de les biblioteques i societat en general. Més endavant hi ha altres quatre activitats previstes com una biblioteca humana, una representació teatral, un taller de formació en interculturalitat i migracions, a més d’una formacin en gestió de xarxes socials.