Cal·listènia a Marratxí

Què és la cal·listènia?

La cal·listènia o l’entrenament amb el propi pes corporal com a pràctica esportiva ha evolucionat molt des dels orígens fins a la concepció que en tenim avui en dia. De fet, últimament ha guanyat molta popularitat i de cada vegada hi ha més parcs on podem practicar aquesta modalitat esportiva.

És un mètode d’entrenament que contínuament guanya adeptes i que en un futur podria formar part dels espais oberts i de les ciutats o dels jardins gràcies que permet fer-ne un ús obert i gratuït a qui en practica. La cal·listènia és una alternativa molt eficaç, accessible per a tothom i que té un gran potencial de millora de la condició física.

La cal·listènia ajuda a millorar moltes capacitats físiques, però la que hi té més protagonisme és la força. Aquest tipus d’entrenament està determinat per les habilitats motrius bàsiques, com ara desplaçaments, salts, girs, llançaments i recepcions, que intervenen en la majoria dels exercicis. La cal·listènia consisteix en un conjunt d’exercicis musculars que tenen molt de potencial per millorar la condició física dels qui la practiquen en períodes curts de temps, però cal continuïtat en progressió per obtenir bons resultats.

Per treure el màxim profit possible a l’entrenament físic, el practicant ha de tenir en compte la combinació adequada d’exercici, alimentació i descans. Per optimitzar l’exercici al parc també és important contactar amb personal professional qualificat i seguir-ne els consells per evitar lesions causades per una mala praxis.

En què consisteix la cal·listènia?

És un sistema d’exercicis físics amb el pes corporal, en l’execució dels quals intervenen grans grups musculars. Totes les rutines que es puguin fer al parc de cal·listènia han de tenir present el treball de tot el cos perquè el practicant tingui un desenvolupament constant i complet. És per això que les rutines de la cal·listènia inclouen exercicis per a tots els grups musculars.

El mètode de treball per a l’exercici físic en la cal·listènia és similar al d’altres modalitats esportives, pel que fa a l’estructura d’una sessió. L’escalfament és un pilar fonamental per a la pràctica i ha d’anar en consonància amb els exercicis que el practicant executarà posteriorment.

Respecte dels exercicis de la part principal d’una sessió de cal·listènia, n’hi ha des dels més globals fins als més analítics, en funció de la condició física i del nivell tècnic dels participants. De vegades, a més, es poden ajudar de càrregues externes.

Per últim, cal insistir en la importància de la fase final de l’exercici, que té com a objectiu estabilitzar el cos i aconseguir una homeòstasi corporal, la qual cosa facilitarà la recuperació i evitarà possibles lesions.

Una de les qüestions que també és molt important a l’hora de realitzar els exercicis és mantenir una postura correcta, ja que si no és així hi ha més possibilitats que, amb el temps, aparegui alguna lesió.

Beneficis que aporta la cal·listènia

Des del punt de vista físic, contribueix a tenir una bona higiene postural, ja que es treballa en equilibri corporal, es desenvolupa la musculatura globalment i s’aconsegueix, per tant, un augment significatiu de la massa òssia. També cal apreciar els beneficis per al teixit tendinós, amb la qual cosa millora la mobilitat i coordinació dels moviments. També augmenta la massa muscular, gràcies a les contínues resistències a les quals s’exposa la persona que en practica. Per últim, també es metabolitza el greix corporal, encara que per obtenir més eficiència caldria combinar aquests exercicis amb d’altres d’aeròbics.

Com que és un sistema d’exercicis els resultats físics del qual es perceben a curt termini, des del punt de vista psicològic millora l’autoestima de qui en practica, i fomenta, d’aquesta manera, desig de continuar practicant-ne i crea adherència.

Per últim, cal recordar la característica que la cal·listènia és una pràctica esportiva a l’aire lliure i de cost zero, per la qual cosa no hi ha distinció entre les persones que en practiquen i fomenta, a més, les relacions socials.

Parc de Cal·listènia, Parc de la Mediterrànea

El parc de cal·listènia del Parc de la Mediterrànea és un projecte que va sortir dels pressupostos participatius del 2018 i que ha estat una realitat al 2019. Es troba situat al Parc de la Mediterrània.

Parc de Cal·listènia, Es Campet

El parc de cal·listènia d’Es Campet és un parc totalment equipat per a realitzar activitats de cal·listènia.