La residència de Son Caulelles, a Pòrtol, ha obert les seves portes aquesta setmana. L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha posat en marxa aquest centre amb l’arribada de les primeres persones majors dependents que hi conviuran i que seran ateses seguint el model d’atenció centrat en la persona amb el qual treballa l’IMAS.

Durant aquestes darreres setmanes s’han posat a punt els darrers detalls per a un desenvolupament òptim del servei, que es durà a terme amb personal propi de l’IMAS, i s’han realitzat les entrevistes amb els familiars de les primeres persones usuàries, que provenen de la llista d’atenció a la dependència i que aniran ingressant a la residència de manera progressiva.

Aquest centre de Marratxí compta amb un total de 100 places residencials, distribuïdes en cinc mòduls de convivència de 20 places cada un perquè els residents gaudeixin d’un ambient més familiar, a manera de llar, amb la resta d’usuaris del seu grup i els professionals que els atenen. L’obertura d’aquest nou centre ha estat possible gràcies a la col·laboració interinstitucional: per una banda, l’Ajuntament de Marratxí ha cedit el solar de 5.400 m2 on està ubicada, i, per altra banda, el Consell de Mallorca i la Conselleria d’Afers Socials l’han cofinançada al 50 % a través del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials. El cost de la residència han estat de 8,5 milions d’euros i forma part del pla d’equipaments que impulsa la Conselleria.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, s’ha mostrat molt satisfet perquè la residència de Pòrtol entri en funcionament i comença a atendre persones usuàries. “Estam d’enhorabona tots els marratxiners de tenir una residència pública en el nostre municipi i de veure com entren els primers usuaris. Hem de poar en valor la feina de les tres institucions: Govern, Consell i l’Ajuntament que va cedir el solar per fer-la. Hem de recordar que ja tenim una residència a Cas Carbonell on l’Ajuntament del PP va cedir un solar, però allà es va fer una residència privada. Ara tenim una residència pública on tots els marratxiners podran optar a entrar en aquesta residència però sense mirar les rendes.”

Per la seva part, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha assenyalat que “amb la posada en marxa de la residència de Marratxí el creixement de places dins la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència des de l’any 2016 ja supera les 750 places”. A més, ha indicat que «ara per ara hi ha en marxa unes altres 9 noves residències que augmentaran encara més, amb 715 noves places, l’oferta de places de residència per a persones majors en situació de dependència”.

“Continuam la nostra aposta per reforçar els serveis socials públics, i impulsar iniciatives i polítiques sempre pensades a partir de les necessitats de les persones, en aquest cas de la gent gran”, ha destacat la presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, qui a més ha afegit que «la coordinació i col·laboració entre institucions ens permet ser més eficaços, millorar l’atenció i adaptar-la a les necessitats concretes i específiques perquè ningú no quedi enrere”.