Una trentena de persones acudeixen dos pics per setmana al Centre de Salut Martí Serra, de Sa Cabana, i fan 2 quilòmetres de caminada i exercicis d’agilitat mental 

Les rutes saludables continuen durant l’estiu adaptant-se a les zones amb més ombra i amb visites a la piscina municipal de Sa Cabana

A l’estiu molts de Centres de Salut de Mallorca aturen la seva activitat a causa de les altes temperatures, però aquest no és el cas de Marratxí. El Centre de Salut Martí Serra té als voltants moltes ombres, el que fa que la ruta que es fa durant tot l’any es pugui adaptar.

La ruta saludable de Sa Cabana és circular i passa per la plaça, el centre neuràlgic del barri, fins a una zona verda molt àmplia arribant a la urbanització Can Carbonell i tornant al centre de salut, un total de 2,94 km. En l’estiu s’adapta fent manco quilòmetres i canviant la ruta del passeig aprofitant les zones amb més arbrat. Les sortides es fan dimarts i divendres a les 9.30h.

El batle, Jaume Llompart, ha compartit la ruta d’aquest dimarts amb la regidora de Salut, Elvira García, i el regidor d’Esports, Juan Antonio Estarellas. Llompart ha assegurat que “és un goig veure com el personal dels centres de salut està bolcat i veure la gent tan motivada per fer esport. Gràcies a les activitats mantenen l’esperit d’aixecar-se cada dia, treballar el cap i el cos. Convid a tothom a què participi per practicar l’esport i socialitzar amb els nostres veïnats i veïnades”.

Carmen Bonnín és professora de les rutes saludables del Centre de Salut Martí Serra i destaca que el grup, d’una trentena de persones, està molt implicat. “El més important és que se’n van amb un somriure d’orella a orella, se senten que estan en un grup, que no estan tots sols, la qual cosa els ajuda moltíssim anímicament. Acaben la ruta amb molta energia per començar el dia i un bon estat d’ànim. L’esport és igual de necessari que menjar i dormir, i volem inculcar que no es pot aturar durant l’estiu, però sí que podem adaptar-nos a la calor”.

L’activitat combina caminar amb exercicis de fisioteràpia i agilitat mental: “Hem aconseguit fer una ruta amb exercicis de força, donam els coneixements de quin és el múscul que han de treballar per tenir manco mal d’esquena o genoll. També els hi donam consells d’alimentació, com mantenir un estat d’ànim positiu. Jugam, ballam, feim exercicis de coordinació, memòria i equilibri”, assegura Bonnín.

Amb l’objectiu de fomentar l’activitat i una major socialització entre els veïns, entitats, associacions i ciutadans dels barris de Marratxí, conjuntament amb l’Ajuntament i la Conselleria de Salut han dissenyat el projecte de rutes saludables entorn els centres de salut municipals.

Les rutes saludables es fan tot l’any des de 2020 i continuen durant l’estiu al Centre Martí Serra, adaptant-se a les zones amb més ombra. El grup també faran visites a la piscina municipal de Sa Cabana, els pròxims 19 juliol i 16 d’agost.

El Centre de Salut Muntanya, Es Pla de na Tesa i l’Associació de persones majors d’Es Turó, a Pòrtol, compten amb rutes saludables durant els mesos de setembre a juny i tornaran al mes de setembre. Aquesta darrera aprofita per fer un recorregut que passa per dues olleries: Cas Canonge i Can Vent.